Какво би искал/а да потърсиш?

Каузите на WWF България, които можете да подкрепите с дарение

WWF е най-голямата международна природозащитна организация. Тя е създадена през 1961 г. в Швейцария, а в днешно време има офиси в над 100 държави по света.

Подразделението в България отваря врати през 2006 г. Оттогава насам WWF България е посветена на опазването на българските гори, реки, защитени територии и застрашени видове като кафявата мечка и дунавската есетра.

Работим и за ограничаване на климатичните промени и насърчаване на енергийната ефективност. Следим за нарушения на законите за околната среда. Развиваме образователни програми за младежи, за да изградим следващото поколение застъпници за природата.

Голямата ни мисия е да създадем свят, в който хората и природата съществуват в хармония. За осъществяването на тази мисия обаче имаме нужда от подкрепа.

Нашите дарители са причината да можем ежедневно да правим малки и големи стъпки в правилната посока. Ако и вие искате да се присъедините към тях, можете да подкрепите някоя от следните каузи: 

Закрилник на мечка

Кафявата мечка е символ на българската дива природа. Тя е върховен хищник в нашите гори и като такъв има важна роля в поддържането на здравето на екосистемата. Мечките са сред най-обичаните животни и са част не само от нашата природа, но и от нашата история и култура.

В днешно време обаче те са застрашени от изчезване. Като най-едри хищници мечките нямат естествени врагове. Намаляването на броя им се дължи на човека, като причините за това са разнообразни. Една от тях несъмнено е бракониерството. Въпреки че са защитен вид и са вписани в Червената книга на България, всяка година над 100 мечки стават жертви на бракониери.

През 2020 г. WWF България започна изпълнението на програма за опазване на мечките и намаляване на конфликта им с човека. Създадохме Спасителен мечешки отряд, който да подпомага работата на институциите за опазване на мечките и на хората. Борим се с престъпленията срещу диви животни. Какво още правим можете да прочетете тук.

За да продължаваме и развиваме нашата работа в защита на мечките, се нуждаем от средства, техника и консумативи. Нека заедно направим така, че и мечките, и хората да живеят добре и без страх!

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ И СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК НА МЕЧКА

Закрилник на рис

Някога из българските гори гордо са скитали красиви, грациозни и потайни големи котки. Да, рисовете у нас са били многобройни. От 40-те години на XX век насам обаче видът се смята за изчезнал от България.

През последните 15 години започнаха да се появяват все повече неофициални сигнали за забелязани или незаконно убити рисове в страната. През есента на 2008 г. фотокапан в Осогово регистрира млад мъжки рис. Счита се, че това е първото реално доказателство за присъствие на вида у нас.

Как можем да създадем условия рисовете трайно да се завърнат в българската природа?

Една от насоките, в които WWF България работи, е обявяването на нови защитени територии и по-добра свързаност на съществуващите такива. Целта е да осигурим връзка между местата, в които ключови видове като рисът се хранят и размножават. Едрите хищници се нуждаят от големи пространства и най-пагубно за тях е изолирането на териториите им.

За да се завърне у нас, рисът има нужда от безопасен дом. От място, където да се чувства достатъчно спокоен да остане и да създаде потомство.

Нека заедно работим за това да му го осигурим!

СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК НА РИС

Закрилник на есетра

Да си бил тук още по времето на динозаврите, да оцелееш в продължение на 200 млн. години, но през XXI век да си на ръба на изчезването – такава е съдбата на есетрите.

Днес долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, е дом на последните размножаващи се в естествена среда есетрови популации в Европейския съюз. Те обаче са критично застрашени.

Заплахите пред тях са много: бракониерство с цел незаконна търговия на месо и хайвер; изграждане на язовири, диги и водноелектрически централи, блокиращи миграционните им маршрути; добив на пясък и чакъл от речното корито, което води до унищожаване на местата им за хвърляне на хайвер. Всичко това заплашва да причини изчезването на този ценен вид.

Опазването и възстановяването на популациите на есетри от години са сред водещите цели на WWF. В България ние сме единствените, които работят за разселване на есетри в Дунав. До момента сме пуснали близо 87 000 маркирани чиги, моруни и руски есетри в реката. По наше предложение беше създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите – „Есетрите – Ветрен“.

Помогнете ни да опазим властелините на Дунав!

СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК НА ЕСЕТРА

Закрилник на тигър

Величествените тигри са емблематичен животински вид и важни пазители на баланса в екосистемата. Те имат и огромна стойност като културен символ за много народи и общности по света.

За огромна жалост обаче бракониерите убиват безмилостно всеки тигър, до който се докопат. А местообитанията на тигрите продължават да бъдат свивани, разпокъсвани и унищожавани.

През 2010 г. в дивата природа по света бяха останали рекордно малко тигри – само около 3200 индивида. Тогава 13-те държави, в които се срещат тигри, си поставиха задача да удвоят броя на тези големи котки. За целта разчитаха на помощ от WWF и други природозащитни организации.

И да, положителен резултат има. По данни от 2023 г. тигрите в дивата природа вече са поне 5574. Успехът обаче е крехък и е нужна още много работа, докато популациите бъдат стабилизирани.

Макар тигърът да не се среща в България, косвено ние също имаме роля за унищожаването на дома му. Подобно на потребителите в много други държави, и ние ежедневно купуваме продукти – хартия, дрехи, обувки, мебели, кухненски прибори и др. – чието производство завзема и уврежда територията на тигрите.

Само обединени можем да спрем процесите, водещи дивите животни към изчезване. Затова преди няколко години WWF България се присъедини към световната инициатива на WWF за опазване на тигрите. Инициативата продължава и днес.

СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК НА ТИГЪР

Закрилник на дивите животни

69% от популациите на диви животни по света са изчезнали само за около 50 години – от 1970 до 2018 г. Това показват данни от доклада „Жива планета“ на WWF, който е най-мащабното проучване от подобен вид. В последното му издание учените от организацията и техните партньори са изследвали 32 000 популации от 5230 вида.

Не можем да си позволим да пренебрегваме доказателствата. Богатото разнообразие на живота на Земята изчезва пред очите ни. Ефектът на тази загуба върху благосъстоянието на хората се усеща все по-силно.

Ако искаме да помогнем на природата и на самите себе си, не е достатъчно да целим забавяне на изчезването на видове. Трябва да се борим за обрат. Необходими са наистина трансформиращи промени и то още сега.

Ние, хората, не сме безпомощни срещу големите проблеми. Значителна част от дивите животни вече ги няма, но имаме шанс да опазим останалите. И нашия общ дом.

СТАНЕТЕ ЗАКРИЛНИК НА ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

Да създаваме и опазваме гори заедно

Горите са толкова важни за съществуването на хората, че би трябвало защитата им да е приоритет за всички нас. За съжаление през последните десетилетия примерите за унищожително въздействие на човека върху горските екосистеми нараснаха неимоверно.

Опазването и устойчивото управление на горите е основна цел на WWF както в България, така и във всички други над 100 държави, в които организацията работи.

Що се отнася до залесяванията – всички искат да засаждат дръвчета, но далеч не всички знаят правилните начини за това. Засаждането на подходящите фиданки в дивата природа или в градска среда е отговорен процес, основан на дългогодишни изследвания и наблюдения на лесовъди, биолози, еколози и други специалисти.

Ние знаем как се създава истинска гора. Засадихме такава на брега на Марица, близо до град Стамболийски, през 2019 г. и продължаваме да се грижим за нея. А общо засадените дръвчета от нас през годините на ключови места в България възлизат на повече от 2 милиона!

СЪЗДАВАЙТЕ И ОПАЗВАЙТЕ ГОРИ С WWF

Дарители за природата с WWF

С всеки изминал ден ние, хората, губим връзката си с природата. И по света, и в България ставаме свидетели на все повече природни бедствия. Учените са категорични - катаклизмите са резултат от човешката дейност и безпощадното изчерпване на природните ресурси.

Все още има надежда да се преборим с негативните процеси. Но е важно да действаме веднага!

В България WWF работи в следните направления:
  • Опазване и устойчиво управление на горите;
  • Опазване и възстановяване на сладководните екосистеми и борба със засушаванията и наводненията;
  • Опазване на емблематични диви животни и борба с престъпленията срещу тях;
  • Социално справедлив преход към достъпна и чиста енергия за всички български граждани;
  • Увличане на младежи в образование и иновации, свързани с опазването на околната среда.
Само с вашата подкрепа имаме шанс в постигането на тези амбициозни цели. Само заедно можем да направим така, че децата и внуците ни да се радват на съхранена природа.

ПОДКРЕПЕТЕ WWF

Неувяхваща свежест в сватбения ден

Все по-често младоженци използват сватбата си като повод да споделят със своите гости кауза, която е близка до сърцата им. И все повече младоженци избират за целта инициативата на WWF България за създаване на нови гори.

По традиция на сватбата присъстващите носят букети за булката. В суматохата обаче тя често не успява да им се наслади. Насърчете гостите си да дарят сумата, определена за букет, за каузата на WWF. Ние ще ви улесним максимално, като ви предоставим дарителска кутия и помощни материали напълно безплатно.

Всички са съгласни, че трябва да има повече залесявания. Но не всички са наясно, че залесяването не е просто бодване на една фиданка в почвата. То трябва да се извършва по професионален начин. Ние знаем какъв е той.

Всяко дарение от младоженци се добавя към наш общ фонд за разнообразна работа по създаване, възстановяване и опазване на гори на различни места в България.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В СВАТБЕНАТА ИНИЦИАТИВА НА WWF

Празник с кауза

Рожден или имен ден, абитуриентски бал, годишнина от сватбата, кръщене… всеки повод може да допринесе за опазването на природата.

Помолете гостите на ваш празник да оставят сумата, определена за букети или ненужни опаковки, в дарителска кутия на WWF, която ще ви предоставим. Можете дори да ги помолите да оставят сума по техен избор вместо да купуват подарък. Така ще ги улесните в чуденето какво да ви поднесат.

Дарителската кутия и доставката ѝ са напълно безплатни. Събраните средства ще подпомогнат дейността на WWF в България.

Разбира се, от нас за вас също ще има подарък – с много признателност.

ПРАЗНУВАЙТЕ С КАУЗА


 
WWF България благодари най-сърдечно на всички дарители, които подкрепят работата на организацията в защита на дивата природа!
 

Следете всичко най-интересно за работата на WWF България
 
© WWF
Която и кауза да изберете да подкрепите, приносът ви ще бъде безценен!