Какво би искал/а да потърсиш?

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
© naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
Какво стои зад абревиатурата WWF?

Ние сме WWF (World Wide Fund For Nature) или Световен фонд за природата - една от водещите природозащитни организации в света, чиято мисия е хората да живеят в хармония с природата. Работим в над 100 държави и обединяваме повече от 5 милиона поддръжници по целия свят.

Какво прави WWF?

Основната мисия на WWF е опазването и възстановяването на дивата природа. Работим за запазване на биологичното разнообразие, за устойчиво използване на природните ресурси, за намаляване на замърсяването и на безогледното потребление.

Откога съществува WWF?

WWF е създаден през 1961 г., а в България започва работа още от началото на 90-те години на XX век. Повече за нашата история можеш да прочетеш тук.

Откога WWF работи в България?

През 2006 г. WWF официално отваря офис в България с местоположение София. Първоначално консервационна работа се извършва основно в района на река Дунав и нейните притоци. С времето WWF започва да работи и за опазването на гори, реки и защитени територии в цялата страна.

 

Какво опазва WWF в България?

В България WWF опазва гори, реки и защитени територии. Работим и за ограничаване на климатичните промени, както и следим за нарушения на природозащитното законодателство. Помагаме за защитата на емблематични видове като кафявата мечка и дунавските есетри. WWF работи в сътрудничество с други природозащитни организации и институции, както и с бизнеси, медии, училища и университети.

Как се финансира WWF?

В България WWF се финансира основно от европейски фондове за опазване на природата.

С разширяването на дейността си в страната разчитаме все повече и на подкрепата на нашите поддръжници. Даренията са от огромното значение за опазване на застрашени видове, за които почти няма друг вид финансиране.

 

Как да стана поддръжник?

Поддръжник е всеки, който подкрепя организацията ни, така че тя да продължи да съществува. Поддръжник е и всеки, който споделя информация за дейността ни, така че работата ни да достига до все повече хора. Можеш да ни подкрепиш, дори като ни последваш в социалните мрежи или се абонираш за бюлетина ни. Различни идеи сме изброили тук.

За да продължи екипът на WWF работата си в страната, имаме нужда от редовна финансова подкрепа - ако желаеш, можеш да направиш дарение на сума по твой избор тук.

 

Как да направя дарение?

Можеш да направиш лесно дарение онлайн тук. Избери кауза, която искаш да подкрепиш. Избери дали дарението да е еднократно или месечно. Въведи сума по избор, а след това и начин на плащане - с кредитна, с дебитна карта или PayPal. И ние, и природата ти благодарим за подкрепата!

За какво мога да даря?

Можеш да подкрепиш дейността ни като дариш сума по избор за застрашени животни, които опазваме в страната: кафяви мечки, есетри или рисове. Можеш да помогнеш също и за защитата на ценни местообитания в България: засаждане и възстановяване на нови и крайречни гори, както и опазване на стари гори. Имаш и възможност да избереш да подкрепиш цялата дейност на организацията.

Мога ли да направя дарение от името на друг човек?

Да. Можеш да направите дарение-подарък. При попълването на личните данни има текст „Дарението е за подарък“, пред което трябва да поставиш отметка. Появява се ново поле, в което да напишеш името на човека, за когото е подаръкът.

 

Важно: В полето за имейл попълни своя имейл адрес! Съгласно Закона за защита на личните данни е незаконно да се свързваме с човек, който не се е съгласил лично да обработваме данните му, включително име, телефон, имейл и пощенски адрес.

 

Как да прекратя месечното си дарение?

Можеш да прекратиш месечното си дарение като пишеш на kampania@spasetedivatapriroda.bg

В случай че желаеш, можем да ти възстановим дарената сума - напълно или частично. Зависи изцяло от теб.

 

Каква сума мога да даря?

Всяка подкрепа е от значение за природозащитната ни дейност. Ти избираш сумата на дарението и дали то да бъде еднократно, или желаеш да станеш наш месечен дарител.

Как мога да получа тениска на WWF?

В момента онлайн магазинът на WWF е закрит и не продаваме артикули. Можеш обаче да получиш колекционерска плюшена играчка от нас като благодарствен подарък, когато направиш дарение за някоя от каузите ни и то достигне 70 или повече лева. Тогава не забравяй да попълниш адреса си за доставка, за да ти изпратим подаръка!

Как използвате даренията?

Всички пари, постъпили при нас от дарения, се инвестират в дългосрочна работа за опазване на дивата природа в България. Разпределяме средствата за директна консервационна дейност на терен, както и за да популяризираме това, което правим. Годишни отчети за работата ни има тук.

Какво сте постигнали до момента?

Гордеем се с нашите успехи и постижения. Разгледай какво сме постигнали през последните години в специално създадената за целта страница!
Ако си наш дарител, ще получаваш имейл бюлетин с подробна информация за работата ни, свързана с каузата, която подкрепяш.

Как да пусна сигнал за незаконни действия?

Подаването на сигнали е начин да противодействаме на престъпленията. Имаме нужда от повече проактивни граждани, които не остават безучастни пред нередности.


Разработихме специална страница, в която сме събрали насоки и препоръки как всеки може да подаде сигнал за незаконни сечи, незаконна търговия с диви есетри или хайвер от диви есетри, престъпления срещу дивите животни.

Ако все пак имаш нужда от съдействие, пиши ни на office@wwf.bg.

Мога ли да използвам панда логото на мой сайт или брошура?

Получаваме множество запитвания за панда логото - то е едно от най-разпознаваемите в света. Именно затова имаме стриктни правила и ограничения за неговата употреба. Логото ни не може да се ползва от външни за организацията лица, освен при сключено партньорство, което изрично го позволява. Използваните на сайта фотографии също са с ограничени права. Но спокойно може да споделяш наши материали като доклади и видеа.

Как да започна работа или стаж във WWF?

В екипа ни работят различни видове професионалисти: еколози, биолози, лесовъди, комуникатори, финансисти, проектни ръководители, фондонабиратели и други. Следи сайта ни за актуални свободни позиции или изпрати CV и мотивационно писмо на hr@wwf.bg, за да се запознаем с теб още сега.