Какво би искал/а да потърсиш?

НАШАТА ИСТОРИЯ
© Sharon Fisher

Мисията на WWF е хората да живеят в хармония с природата.

КОИ СМЕ НИЕ?

Ние сме WWF - Световният фонд за природата. Основана през 1961 г., WWF е една от най-разпознаваемите и уважавани независими природозащитни организации в света. Работим в 100 държави на шест континента с помощта на над пет милиона поддръжници. Мисията ни е хората да живеят в хармония с природата.

Нашите цели са:​

  • Загубата на природа да спре;

  • Екологичният отпечатък на човечеството да намалее наполовина;

  • Устойчиво използване на природните ресурси в името на бъдещите поколения.


Работата ни се основава изцяло на науката. И е всеобхватна - посветили сме се на опазването не само на дивите животни, но и на реките, горите, защитените територии, моретата и океаните, на намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на климатичните промени. За да постигнем възможно най-голямо положително въздействие и скоростната промяна, от която планетата ни се нуждае, обединяваме сили с правителства, институции и неправителствени организации. Помагаме на бизнеса да работи по природосъобразен начин. Работим с известни личности, които дават глас на каузата ни и привличат още поддръжници към нея. Разчитаме изключително много и на ангажирани и отдадени хора - като теб.

WWF
1961
Основан е Световният фонд за дивата природа (World Wildlife Fund - WWF) като международна организация за набиране на средства за природозащитни дейности.
1970-1980
Организацията се разраства през 70-те и 80-те години на миналия век и започва да разширява работата си за опазване на околната среда като цяло, а не само на избрани застрашени видове.
2006
WWF България е официално регистрирана.
2007
Най-мащабното природозащитно събитие - Часът на Земята, се провежда за пръв път в Сидни, Австралия, по инициатива на WWF.
Днес
WWF развива дейност в близо 100 държави на 6 континента;
WWF работи с помощта на 8000 служители;
WWF разполага с подкрепата на 5 милиона доброволци;
WWF има 30 милиона последователи в социалните мрежи.
Знаеш ли, че?

Вдъхновението за логото ни идва от Чи-Чи - голямата панда, която пристига в Лондонския зоопарк през 1961 г., точно когато се създава WWF.

© Susan A. Mainka / WWF
WWF В БЪЛГАРИЯ

WWF регистрира представителството си в България през 2006 г. Оттогава насам сме се посветили на опазването на българските гори, реки и защитени територии. Работим и за ограничаване на климатичните промени, за защитата на емблематични видове като кафявата мечка и дунавските есетри, както и следим за нарушения на природозащитното законодателство. Увличаме българските младежи в образование и иновации, свързани с опазването на околната среда.

Сътрудничим си с други природозащитни организации и институции, както и с бизнеси, медии, училища и университети.

Част сме от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

За какво работим?

Да опазим световното биоразнообразие;
Да намалим екологичния отпечатък на човечеството;
Да гарантираме устойчивото използване на природните ресурси в името на бъдещите поколения.

© WWF
НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

На фона на намаляващите животински и растителни видове, нарастващите природни бедствия и честите екстремни метеорологични явления, повече от всякога имаме нужда от надежда. Ние работим за бъдеще с устойчива храна, прясна вода и чиста енергия за всички. Бъдеще на благополучие и надежда. За природата. За теб.


Времето да вдъхновим положителна промяна и да променим нашето общо бъдеще е сега!