Какво би искал/а да потърсиш?

ВОДИ
© WWF

Водата е един от най-ценните ни ресурси. Не можем да живеем без нея. Не могат и останалите видове. Но днес сме изправени пред глобална водна криза.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Близо два милиарда души живеят в райони, изложени на риск от сериозен недостиг на вода, а водните кризи са една от най-големите заплахи за световната икономика. Само за 50 години изгубихме 83% от популациите на сладководни видове и една трета от останалите ни влажни зони – световните системи за поддържане на живота. Изменението на климата се очаква да влоши ситуацията още повече.

Знаеш ли, че?

Влажни зони наричаме блата, езера, лагуни, тресавища, мангрови гори и др. Те са дом на изключително богато биоразнообразие, предпазват от наводнения и намаляват въздействието на сушите.

© WWF/Michel Gunther
КАКВО ПРАВИ WWF?

Повече от всякога имаме нужда от здравословна сладководна среда. WWF се стреми да защити и съживи реките и влажните зони, които поддържат хората и природата. От Амазонка през Замбези до Дунав ние работим с общности, партньори, компании и правителства, за да защитим емблематични видове като есетри и речни делфини, да възстановим влажните зони и да поддържаме реките свободно течащи, да увеличим защитените зони и да изградим устойчивост към изменението на климата.

КАК МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ?

Не спираме да работим активно за опазването на българските реки и влажни зони. Абонирай се за нашия бюлетин, за да те информираме веднага, щом имаме нужда от подкрепа - подписване на петиция, изпращане на становище, участие в събитие.

Eastern white pelicans, Danube Delta, Romania
Последни новини
WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри
WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Те ще бъдат отгледани в плаващи развъдници в горното течение на реката

09 Apr 2024
WWF и партньори набират доброволци за почистване на река Искър
WWF и партньори набират доброволци за почистване на река Искър

Акцията ще се проведе в събота /13.04./ в района на Панчаревското езеро

08 Apr 2024
WWF с премиера на филмова поредица за устойчиво управление на горите
WWF с премиера на филмова поредица за устойчиво управление на горите

На 14 март в литературен клуб Перото, WWF представи филмите от поредицата „Добри практики при устойчивото управление на горите“.

20 Mar 2024